Beukenstein 80 jaar

In 2011 vierde Beukenstein haar 80 jarig jubileum. Onderstaand vindt u de toespraak van toenmalig bestuurslid mevr. M.S.J. Van den End – Zwamborn.

(Na een dankwoord aan de oprichter en de huidige teamleden)

Dank aan U als gasten voor de wijze waarop U met steeds nieuwe gasten ook Uw weg weet te vinden met elkaar, zodat de dag na aankomst ook de nieuwe gasten zich op Beukenstein thuis voelen.

Samen om 80 jarig bestaan te vieren.  En zoals U weet is 80 een zeer respectabele leeftijd.

Als je 80 jaren oud bent is het heel normaal dat je advies krijgt. Ook financieel advies. Dat krijgen wij als bestuur ook. Van een onafhankelijk financieel deskundige. Naast natuurlijk de mensen, die vanuit onze huisbank adviseren. Gezien de economische tijden en de financiële perikelen  hebben we die hulp in deze tijd hard nodig.

Komende week hebben we als bestuur onze jaarlijkse bestuursvergadering. We proberen grote uitgaven uit te stellen. Dat begrijpt U ongetwijfeld. Dus voorlopig geen verdere renovatie van de slaapkamers en ook nog geen nieuwe keuken.

Carla is na 42 jaar werken op Beukenstein gestopt. Zij geniet elke dag van de vrijheid die ze heeft. We zijn dankbaar voor al die jaren van inzet, veelal heel vrolijk en opgewekt met een gezellig praatje in de keuken dat zij hier op Beukenstein werkte. Twee jaar geleden hadden we hier een groots feest ter ere van haar 40 jarig dienstverband. Nu hebben we van  haar afscheid genomen in kleine kring met de gasten.

Ook Riki, één van onze gastvrouwen is gestopt. Jammer, maar begrijpelijk. Zij  heeft  hier ook vele malen  als gastvrouw meegedraaid. En organiseerde van alles. Van herfsttafels tot workshops schilderen. Een altijd bezige gastvrouw. In teamverband hebben we afscheid  genomen.

Voor Angelique, Carla’s vrolijke niet zusje, zal het wennen zijn. Geen Carla meer in de keuken. Geen maatje meer op de werkvloer. Een wens van Angelique. Op de wisseldagen Gerda en Bertha, die namens CleanTeam, ook een team, helpen om het werk samen te doen.

De stabiele factor van Beukenstein is heel duidelijk onze onmisbare Gerrit met zijn Bernanda.

Is er nood, dan bieden zij zich altijd aan om te helpen. Bernanda is ook al ingesprongen voor het bereiden van een heel smakelijke maaltijd. Wist U dat andijviestamppot met stoofpeertjes een geweldige combinatie is?! Dat heb ik van horen zeggen…

En dan het werk van de denktank. De enquete. Corrie Klokkenburg en Ineke Ronner hebben bergen werk verzet om U een aantal vragen voor te leggen. Het resultaat van de enquete moeten we nog in de vergadering van het bestuur bespreken. In de kerstbrief hoop ik daar op terug te komen. Het is geweldig dat u met zovelen zo positief op hun vragen hebt gereageerd. Beukenstein gaat u allen aan het hart. Heel fijn om te weten. Zeer veel dank aan Ineke en Corrie voor hun inzet!!

In november zullen we het werk en het reilen en zeilen  van de afgelopen drie maanden op Beukenstein evalueren. Maanden waarin de gastvrouw ook zelf kookte en toiletten naliep. Zijn er rollen papier genoeg?! Uit ervaring weet ik dat dat geen sinecure is. Mijn waardering voor ons team gastvrouwen is zeer groot. Zij tonen een enorme inzet. Maar de taak hier op Beukenstein mag niet ten koste van hun gezondheid gaan.

Het huidige team gastvrouwen, Corrie, Hanneke, Gerda en Hieke heeft zeker behoefte aan jonge uitbreiding. Dat geeft zekerheid naar de toekomst. We hopen dan ook op die uitbreiding.

Hoe we verder gaan in 2012 is nog niet helemaal duidelijk, maar dat zult u in de kerstbrief kunnen lezen. Vele weken van 2012 zijn reeds volgeboekt.  De veranderingen zullen vooral te maken hebben met  kostenbesparingen. Enkele veranderingen kan ik u nu reeds noemen: 

  • De weken zijn dan meer aaneengesloten. Dat bespaart kosten.
  • Het warme eten zal vaak ’s avonds klaar staan, zodat U als de gast er een hele dag op uit kan.
  • Vanaf het rooster voor 2013 zal ook de zomer meer benut worden voor weken voor gasten.

Op de dag van vertrek zal het vertrek na de koffie zijn. Zomaar wat voorbeelden. Genoeg gepraat.

We wensen U, als team en bestuur, samen nog een gezellige feestelijke reunie !

Lang leve Beukenstein. Hiep, hiep hiep hoera.