Historie

Het landhuis Huize Beukenstein dateert van 1917. Het is indertijd gebouwd in opdracht van dhr. W. Dull. Gedurende zijn leven was dhr. Dull meerdere malen langdurig ziek. In die perioden werd hij liefdevol verpleegd. Als dank hadden dhr. Dull en zijn moeder daarom in hun testament laten opnemen dat de nalatenschap gebruikt moest worden voor een vakantiehuis voor verpleegsters van protestants-christelijke huize. Dhr. Dull overleed in 1929. Zijn moeder twee jaar later in 1931. Vier maanden later werden de eerste gasten ontvangen door de stichting Huize Beukenstein. De toespraak bij de opening van de stichting Huize Beukenstein vindt u hier.

Indertijd lagen de lonen voor verpleegsters erg laag. In de beginjaren was het verblijf daarom geheel kosteloos. De gasten waren indertijd vooral leerling-verpleegsters die door hun directrice naar Beukenstein werden gestuurd om uit te rusten. Zij arriveerden vaak op de fiets vanuit het westen.

Sinds de oprichting van de Stichting Huize Beukenstein in 1931 is de inrichting van de begane grond voor een groot deel origineel. Ook in de rest van het huis vindt u nog sporen van de geschiedenis. Een van de slaapkamers heet de ‘P.H.’ naar Prins Hendrik. Prins Hendrik en dhr. Dull waren fervent jagers en naar verluid heeft Prins Hendrik op die kamer gelogeerd.